☏ 063.84.21.280 ☏ 063.872.00.51  info@matrinacosmetics.com

Zaljubljenice smo u prirodu, sveža planinska jutra, zelenu koja osvaja prostranstva i plavu koja je nežno ljubi. A onda sve to prošaraju žuta, ljubičasta, narandžasta, lila… Ne možemo pogledom da dosegnemo tu lepotu, nego koračamo u nju… Opčinjene i omađijane, postajemo deo nje. U daljini tihi poj ptica, a oko nogu zvuk zrikavaca i skakavaca. Ruke pune lekovitog bilja, miris u nozdrvama. Zadovoljstvo u srcu. Istraživačka strast vri u nama i čeka da biljke, čarolijom znanja i umeća, prevede u hidrolate.

Šta su hidrolati i kako se dobijaju?

Pojam hidrolat većini je manje poznat, za razliku od pojma etarskih ulja. Zapravo, oni se dobijaju istim postupkom, destilacijom vodenom parom. Postupak se zasniva na prolasku vodene pare kroz osušen biljni materijal smešten u destilatoru. U kondenzatoru se para prevodi u tečno stanje, a u florentinskoj boci se skupljaju produkti destilacije. U gornjem sloju je etarsko ulje, a u donjem je vodeni hidrolat, mirisna ili cvetna vodica.

Za razliku od etarskih ulja koja su koncentrovana i mogu dovesti do iritacije i alergijskih reakcija na koži, hidrolati su dosta blaži, nežni, neškodljivi, a pokazuju i znatna lekovita dejstva. Mogu se nanositi direktno na kožu, dok se etarska ulja moraju razblažiti. Hidrolati imaju specifičan miris biljaka iz kojih se dobijaju i za mnoge, u samom početku, taj miris nije baš najprijatniji. Međutim, vremenom se naviknete i počnete da uživate u svim njihovim blagodetima i pravim osvežavajućim mirisima netaknute prirode.

Kako se mogu koristiti hidrolati?

1. Oni su fantastični, najbolji i najnežniji tonici koje ćete naneti na lice;

2. Odlični su u tretmanu suve i osetljive kože, sklone perutanju i crvenilu, kao i tretmanu masne i problematične kože sklone aknama i bubuljicama;

2. Intenzivno hidriraju i neguju različite tipove kože;

3. Regulišu pH vrednost kože nakon čišćenja;

4. Ujednačavaju ten, daju koži svež i blistav izgled;

5. Osvežavaju lice;

6. Mogu se koristiti za obloge na umornim i osetljivim očima;

7. Umiruju upalna stanja kože: crvenilo, iritaciju, svrab;

8. Pomažu u saniranju kožnih problema: ekcema, dermatitisa, psorijaze, akni i bubuljica, kao i u zarastanju rana;

9. Pomažu u smirivanju crvenila nakon sunčanja, brijanja i depilacije;

10. Saniraju tegobe nakon ujeda insekata.

Kvalitet hidrolata. Kako hidrolate proizvodi Matrina cosmetics?

Sa uživanjem. Stručno. Pažljivo osmišljeno. Viskokokvalitetno.  

Pa počnimo…

Za dobar kvalitet hidrolata važan je svaki korak u tehnološkom postupku dobijanja. Od odabira kvalitetnog lekovitog bilja, njegovog sušenja i usitnjavanja, preko vođenja procesa destilacije, pa sve do sterilizacije i čuvanja finalnog proizvoda.

Područje skupljanja lekovitog bilja koje koristimo za naše hidrolate jesu prelepi i nezagađeni obronci Zlatibora koji odišu čistim vazduhom, planinskom svežinom i zahtevaju dobru kondiciju. U tome ne oskudevamo. 😉 Koje biljke trenutno skupljamo? Kantarion, hajdučku travu, matičnjak, nanu, žalfiju, majčinu dušicu, kleku i kamilicu. Ili, po bojama: žutu, belu, svetlo i tamnozelenu, lila, tamnoplavu… 😉 Smilje i lavandu gajimo u našoj bašti, bez upotrebe pesticida i veštačkih đubriva.
Nakon sakupljanja, biljke dobro pregledamo i odstranjujemo sve što nije dobro (osušeno lišće, primese, nečistoće)… Razvrstavamo ih, povezujemo u snopove i kačimo ispod krova stare planinske kuće, sada magaze, stare preko sto godina. Sušimo ih bez izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti, na prirodnoj promaji, uz povremeno okretanje.

Kada su biljke osušene, sledi njihovo usitnjavanje i proces destilacije.

Za dobar kvalitet hidrolata jako je važno voditi postupak destilacije na pravi način. U tome posebnu pažnju treba obratiti na odnos količine hidrolata koja se dobija iz 1 kg biljnog materijala.

Količina hidrolata koju izdvajamo iz 1kg biljnog materijala je u opsegu 0,5 – 4kg, što ih svrstava u jako kvalitetne, visokokoncentrovane i terapijski efikasne. Bistri su, stabilni i ne iritiraju kožu. Pošto su hidrolati vodeni medijumi, podložni su mikrobiološkoj kontaminaciji a time i pojavi neprijatnog mirisa, taloga i mutnoće. Zato ih nakon destilacije odmah sterilišemo dvostrukom filtracijom. Na ovaj način se uklanjanju sve bakterije i spore koje ostaju na porama filtra i sprečava kontaminacija hidrolata, bez dodavanja sintetskih konzervanasa.

Hidrolate Matrina cosmetics koji su objedinjeni u našim prirodnim tonicima mogu koristiti osobe svih starosnih doba, jer su potpuno bezbedni i neškodljivi, a izuzetno delotvorni za kožu lica i tela. Tonici su formulisani prema tipu i stanju kože:
prirodni tonik za suvu i normalnu kožu – sa hidrolatima matičnjaka, kantariona, smilja i hajdučke trave. Intenzivno hidrira, tonira i neguje. Smiruje iritaciju i crvenilo. Pomaže u saniranju kožnih problema (ekcema, dermatitisa, psorijaze), opekotina nakon sunčanja i zarastanja rana;
prirodni tonik za normalnu i masnu kožu – sa hidrolatima kamilice, lavande, nane i žalfije. Intenzivno hidrira, tonira i neguje. Reguliše lučenje sebuma i sužava pore, sanira upalne procese i iritiranu kožu, tegobe nakon ujeda insekata;
prirodni tonik za problematičnu kožu – sa hidrolatima majčine dušice, kleke, nane, žalfije i kantariona. Sanira postojeće akne i bubuljice i sprečava nastanak novih, deluje antibakterijski i antiseptično.

Zato, ne oklevajte. U vremenu u kome živimo prava je blagodet imati u svojim rukama ovakav proizvod, dobijen od biljaka koje rastu u nezagađenoj sredini, lekovit, nežan, neagresivan, višenamenski. Jedinstven. Bez štetnih hemikalija i iritanasa, parabena, alkohola, PAM. Čistu esenciju prirode. Proizvod u koji je utkano ogromno zalaganje, pažnja, posvećenost, trud, vreme, a pre svega ljubav. U svakom koraku, od onog prvog, napravljenog na zlatiborskim orboncima orošenim svežim jutrima i obasjanim uveče predivnim svicima, preko sušenja na staroj magazi koja je odolela izazovima vremena, pa sve do usitnjavanja biljaka, destilacije, sterilizacije i na kraju punjenja u staklene bočice koje ponosno i s punim pravom nose ime Prirodni tonik.

Jer, ne postoji ništa savršenije od onoga što priroda daje. Prepustite se sa punim poverenjem tom savršenstvu uz naše tonike.

Više o značaju i delovanju hidrolata koje pravimo pisaćemo u nekom narednom blogu. Do tada, uživajte i sanjajte zeleno i plavo, a onda to sve prošarajte žutom, ljubičastom, narandžastom i lila.

Vaša Matrina